Warto skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak sztampowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film