Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne ceremoniały, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z przeróżnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma ściśle mówiąc dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest smaczna i sycąca.