Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy typ gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej wrażliwi goście smakują mniej znane dania obiadowe – tortellini, gnocchi i desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu są też nie tak typowe włoskie potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz dania z różnych zakątków kraju. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek w charakterze włoskim z całą pewnością powinien zawierać też trunek. Kieliszek białego wina to we Włoszech kanon. La Grande Mamma na Rynku Głównym Najbardziej znane wina włoskie to toskańskie chianti, kalabryjskie lamezia a także monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi mieć różnorodny zestaw win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która potrafi przyrządzić nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film