Zwykło się myśleć, że jeżeli dobra kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa arabica w ziarnach
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie różne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niesłychanie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica kolumbijska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok i kocha ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać gruntownie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie dodatkiem.