przepis na prawdziwą włoską pizzę

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd więc wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – właściwie warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.