mięso sezonowane w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie potrawy

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. o biance Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film